De (juridische) voordelen van een keurmerk in de zorg

In de zorg zijn wettelijke vereisten en kwaliteitsnormen van groot belang. Zorginstellingen staan onder voortdurende druk om te voldoen aan strikte regelgeving en kwaliteitsnormen. De inzet van zzp’ers kan daarbij zowel een zegen als een uitdaging zijn. Een keurmerk voor zzp’ers biedt niet alleen voordelen voor zelfstandige professionals, maar ook voor de zorginstellingen die hen inzetten. In dit blog bespreken we hoe een keurmerk juridische bescherming en zekerheid biedt aan zowel zzp’ers als zorginstellingen.

Wat is een keurmerk voor zzp’ers in de zorg?

Een keurmerk voor zzp’ers in de zorg is een officieel erkende certificering die aangeeft dat een zorgprofessional aan kwaliteits- en betrouwbaarheidseisen voldoet. Hoe controleer je deze eisen?

Door strikte naleving van verificatieprocessen. Ook op het gebied van medicatieverstrekking, BHV en omgang met agressie moeten strenge controles de norm zijn. Bij Bickz geloven we in:

  • Persoonlijke intakegesprekken
  • Controles direct bij de bron op diploma’s en VOG
  • Fiscale zelfstandigheid controleren
  • Gesprekken met referenties

Juridische voordelen voor zorginstellingen

Regelgeving: Zorginstellingen moeten voldoen aan diverse wet- en regelgeving, zoals de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Door zzp’ers in te zetten die een keurmerk hebben, tonen zorginstellingen aan dat ze werken met gekwalificeerde en betrouwbare zorgprofessionals. Dit helpt zzp’ers én zorginstellingen om aan de regelgeving te voldoen en juridische problemen te voorkomen.

Aansprakelijkheid: Het werken met zzp’ers zonder een keurmerk kan zorginstellingen blootstellen aan risico’s, zoals het inzetten van onbevoegde of onvoldoende gekwalificeerde zorgverleners. Het gevolg? Het risico op fouten, juridische en fiscale aansprakelijkheid, is groter.

Fraude: Fraude is een reëel probleem in de zorg. Diplomafraude komt steeds vaker voor. Het keurmerk van Bickz omvat een strenge verificatie van alle relevante documenten direct bij de bron, waardoor fraude kan worden uitgesloten. Zorginstellingen kunnen erop vertrouwen dat zzp’ers met een Bickz-keurmerk daadwerkelijk beschikken over de kwalificaties die ze claimen te hebben.

Kwaliteit: Het waarborgen van een consistente kwaliteit van zorg is cruciaal voor zorginstellingen. Zzp’ers met een Bickz-keurmerk hebben bewezen dat zij voldoen aan de hoge standaarden van de zorgsector. Dit draagt bij aan een hoge en consistente kwaliteit van zorg. Dit verhoogt de tevredenheid van patiënten en voorkomt juridische geschillen.

Voordelen voor zzp’ers

Betrouwbaarheid: Het bezit van het Bickz-keurmerk kan leiden tot meer opdrachten en langdurige samenwerkingen met zorginstellingen die waarde hechten aan het werken met gecertificeerde zorgprofessionals.

Bescherming: Doordat zzp’ers kunnen aantonen dat ze gecertificeerd zijn en voldoen aan de vereiste normen, kunnen ze hun positie in geschillen over bijvoorbeeld aansprakelijkheid of kwaliteit van de zorg versterken.

Contracten: Zorginstellingen die waarde hechten aan de kwaliteit van personeel zijn waarschijnlijk bereid om betere arbeidsvoorwaarden te bieden. Dit vermindert de kans op juridische problemen met betrekking tot de werkafspraken.

Conclusie

Het Bickz-keurmerk biedt aanzienlijke (juridische) voordelen voor zowel zzp’ers als zorginstellingen. Zorginstellingen kunnen voldoen aan de regelgeving, het risico op aansprakelijkheid en fraude is kleiner en de kwaliteit van zorg die ze kunnen bieden is hoger. Voor zzp’ers versterkt het Bickz-keurmerk hun betrouwbaarheid, biedt het bescherming bij geschillen en leidt het tot betere contracten. Een win-win situatie voor alle betrokkenen in de zorgsector.

LinkedIn