In de zorgwereld is het essentieel dat zorgprofessionals continu werken aan hun ontwikkeling en reflectie. Intervisie is een effectieve methode om dit te bereiken. In dit blog bespreken we wat intervisies zijn, de voordelen ervan voor zzp’ers en zorginstellingen, en hoe bemiddelingsbureaus hierbij kunnen ondersteunen. Bij Bickz geloven we dat zzp’ers in de zorg zich moeten blijven ontwikkelen, zodat ze aantrekkelijk zijn voor zorginstellingen.
Wat je moet weten over intervisie
Een intervisie is een bijeenkomst waarin zorgprofessionals met elkaar reflecteren op de werkzaamheden die ze uitvoeren. Voor een effectieve intervisie zijn 4 tot 8 personen nodig en de sessies duren doorgaans 45 tot 90 minuten. Er zijn verschillende methoden beschikbaar voor intervisie. Deze methodes zijn online beschikbaar. Als zelfstandig ondernemer dien je deze sessies zelf te organiseren met collega-zorgprofessionals(ZZP’ers). Mocht je niet genoeg ZP’s kennen, dan zijn hiervoor eventueel ook online, groepen te vinden waarbij je je kunt aansluiten.
Tijdens deze sessie delen collega-zorgprofessionals casussen, ervaringen en methodes. Het belangrijkste van de sessie? Feedback geven en ontvangen, waardoor je van elkaar kunt leren. Het is belangrijk dat zorgprofessionals een verslag maken van de intervisie om de opgedane kennis vast te leggen.
Intervisie en de wet
Met intervisie voldoe je aan de eisen van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) die in 2016 werd ingevoerd. Deze wet stelt dat zorgaanbieders, inclusief zzp’ers, verplicht zijn om regelmatig te reflecteren op hun handelen en te leren van incidenten en calamiteiten. Door deel te nemen aan intervisie, laat je zien dat je actief werkt aan de kwaliteit van de zorg die je levert. Wat je tijdens intervisie leert, leg je vast en sla je op in je kwaliteitssysteem. Hiermee toon je aan dat je gericht bent op het verbeteren van jezelf als zorgprofessional.
Voorbeeld van een intervisie
Tijdens een intervisie komen zorgprofessionals bijeen om een complexe casus te bespreken. Iris deelt een recente ervaring waarbij ze moeilijkheden ondervond bij het omgaan met een terminale patiënt. De patiënt en zijn familie hebben verschillende verwachtingen en emoties. Iris legt uit dat de patiënt vaak angstig is en dat zijn familieleden regelmatig met elkaar in conflict raakten over de beste zorgaanpak. Ze voelt zich overweldigd en onzeker over hoe ze zowel de patiënt als de familie het beste kan ondersteunen.
De sessie begint met een gestructureerde rondvraag waarbij elke deelnemer hun eerste indrukken en gevoelens over de situatie deelt. Janine, een ervaren verpleegkundige, vraagt: “Iris, welke specifieke momenten vind je moeilijk en waarom?” Dit helpt Iris om de kern van haar uitdagingen te identificeren. Fahad, een directe collega, suggereert dat het nuttig is om een gezamenlijke familiebespreking te organiseren om de verwachtingen op hetzelfde niveau te krijgen. Hierin kan duidelijkheid gecreëerd worden over de zorgaanpak. Petra, een andere verpleegkundige, benadrukt het belang van zelfzorg en vraagt: “Hoe zorg je voor jezelf in deze emotioneel belastende situatie?”
Gedurende de sessie wisselen zorgprofessionals feedback uit en bieden ze Iris praktische tips, zoals het gebruik van specifieke communicatietechnieken en een zorgplan om conflicten te de-escaleren. Iris krijgt tijdens de afsluiting van de intervisie de kans om haar emoties te uiten. Dit zorgt voor opluchting en nieuwe inzichten.
De voordelen van intervisie voor zorgprofessionals
Voor zorgprofessionals vormen intervisies een platform voor professionele groei door middel van feedback en het delen van best practices, wat de kennis en vaardigheden vergroot. Regelmatige reflectie verhoogt het zelfbewustzijn en biedt inzicht in werkzaamheden als zorgprofessional en de impact daarvan op cliënten. Intervisies kunnen ook een positief emotioneel effect hebben. In een veilige omgeving kunnen zorgmedewerkers hun zorgen en uitdagingen delen, wat stress vermindert en het emotioneel welzijn bevordert.
Hoe bemiddelingsbureaus intervisie kunnen ondersteunen
Bemiddelingsbureaus spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van intervisies in de zorgsector door het organiseren en faciliteren van deze sessies, waardoor zorgprofessionals zich volledig kunnen richten op de inhoud. Door regelmatig te evalueren, kunnen bemiddelingsbureaus de effectiviteit van intervisies monitoren en verbeteren. Dit resulteert in een toename aan de kwaliteit van zorg die zzp’ers kunnen bieden aan zorginstellingen. Dit is een visitekaartje voor jouw bemiddelingsbureau.
De positieve effecten van intervisie voor een zorginstelling
Zorginstellingen kunnen eigen Intervisie sessies organiseren voor hun werknemers.
Deze intervisies dragen bij aan het waarborgen van hoge kwaliteitsnormen binnen de zorginstelling. Ook bevorderen intervisies een cultuur van samenwerking en collegialiteit, doordat zorgprofessionals van elkaars ervaringen leren. De positieve werkcultuur verhoogt de tevredenheid van patiënten, waardoor zorginstellingen meer continuïteit in de zorg kunnen bieden.