De voordelen van zzp’ers in de zorg

In de wereld van de gezondheidszorg zijn zzp’ers vaak een punt van discussie. Hoewel er twijfels zijn over de groei van het aantal zzp’ers in de zorgsector, zijn er verschillende redenen waarom hun aanwezigheid juist goed is voor zowel zorginstellingen als patiënten. In dit blog schrijven we over de voordelen van zzp’ers in de zorg.

Flexibiliteit in de zorg

Laten we beginnen met flexibiliteit. Het is misschien een open deur, maar één van de belangrijkste voordelen van het werken met zzp’ers in de zorg is de flexibiliteit die ze bieden. Zorginstellingen kunnen hun personeelsbezetting gemakkelijker aanpassen tijdens drukke periodes of bij de onverwachte uitval van vaste medewerkers. Vaak wordt er gedacht dat zorgmedewerkers zzp’er worden vanuit financiële overwegingen, terwijl juist flexibiliteit in werkuren het belangrijkste motief is.

Specialisatie in de zorg

Naast flexibiliteit is specialisatie van zzp’ers ook een voordeel. De expertise en de diversiteit die zzp’ers hebben wordt vaak onderbelicht. Zzp’ers stellen zorginstellingen in staat om gemakkelijk specifieke vaardigheden en kennis in te huren. Specialisaties die bijvoorbeeld nodig zijn voor bepaalde situaties of patiëntengroepen.

Stel je voor. Een ziekenhuis wordt plotseling geconfronteerd met een toename van patiënten die lijden aan een bepaalde aandoening. Het vinden en aannemen van fulltime personeel met de vereiste specialisaties kan een langdurig proces zijn. Zzp’ers met expertise op dit gebied bieden een ideale tijdelijke oplossing. Het ziekenhuis heeft direct extra handen en patiënten krijgen de kwalitatieve zorg die ze verdienen.

Verbeterpunten in de zorg

Flexibiliteit en specialisme zijn niet de enige voordelen van zzp’ers in de zorg. Ook de frisse blik die zzp’ers hebben is een groot voordeel. Als je ergens een tijdje werkt, is het soms lastig om verbeterpunten te zien. Dit heeft niet te maken met de capaciteit van zorgmedewerkers, maar vooral met routines. Routines zorgen voor efficiënt werken, maar verbeterpunten worden dan sneller over het hoofd gezien. Zzp’ers kunnen als buitenstaander een frisse blik werpen op de organisatie en processen, omdat hun werkervaring zo divers is. Dit zorgt voor nieuwe perspectieven en ideeën. Bovendien kunnen ze deze perspectieven meenemen naar verschillende zorginstellingen. Dit helpt om de zorgsector te verbeteren.

 

Bemiddeling en kwaliteitswaarborging in de zorg

Zzp’ers zijn dus een waardevolle toevoeging in de zorg, vooral als je ze op de juiste plek laat werken. Hierin is de match van een zzp’er en het vraagstuk van een zorginstelling essentieel. Bemiddelingsbureaus ondersteunen zorginstellingen bij het vinden van een match. Dit minimaliseert onder- of overbezetting bij een zorginstelling. Daarnaast moeten zzp’ers voldoen aan de vereiste certificeringen, opleidingen, geldende richtlijnen en protocollen. Door regelmatige monitoring en evaluaties kunnen tekortkomingen preventief geïdentificeerd worden. Wil je hier meer over weten? Kijk dan verder op onze website.

LinkedIn